סרטונים וכתבות מהתקשורת

ריפוי גנטי: גלילה בת ה 7 חזרה לראות בזכות טיפול גנטי ייחודי

במרכז הרפואי איכילוב בתל אביב הצליחו רופאי בית החולים להחזיר ראייה של ילדה בת שש הסובלת מניוון רשתית תורשתי בשתי עיניה, וזאת באמצעות טיפול גנטי חדשני.

גלילה יוהנס בת ה-6 החלה לסבול מהפרעה בשדה הראייה שפגעה ביכולת התפקודה שלה, בהמשך חלה החמרה נוספת והיא כמעט איבדה את ראייתה. לאחר סדרת בדיקות שעברה במרפאת רשתית ילדים ב"איכילוב", אובחנה גלילה עם מחלת ניוון תורשתי נדירה, רטיניטיס פיגמנטוזה.

ד"ר שולמית שורץ, מנהלת היחידה לטכנולוגיות מתקדמות בניתוחי רשתית ופרופ׳ דינה צור, מנהלת המרכז למחלות ניווניות של הרשתית במערך העיניים ב"איכילוב" מסבירות: "ניוון רשתית תורשתי נגרם על ידי מוטציות גנטיות המונעות ייצור של חלבון הנדרש לצורך הראייה. במקרה של גלילה, מדובר ברטיניטיס פיגמנטוזה הגורמת כבר בגיל צעיר להפרעה בשדה הראייה בראיית לילה ובהמשך גם בחדות הראייה עד עיוורון.

"בשנים האחרונות פותח טיפול גני ראשון למחלה הנדירה שנגרמת על ידי מוטציה בגן RPE65. הטיפול נרשם במשרד הבריאות להתוויה זו ונכנס לסל התרופות לאחר שאושר כבר קודם לכן בארה"ב ובאירופה, ואכן, גלילה אובחנה עם אותה מוטציה באותו גן נדיר".

תחת ידיהם של צוות רופאי העיניים, בהובלת ד"ר שורץ, פרופ' צור ופרופ' עדיאל ברק, בוצעה לראשונה ב"איכילוב" הפרוצדורה הייחודית, במהלכה ניתן הטיפול בתרופה לוקסטרנה. התרופה מוזרקת במהלך הניתוח בכל עין בנפרד ובאופן חד פעמי ישירות מתחת לרשתית ומאפשרת העברת עותק תקין של הגן RPE65  לתאי הרשתית, כדי שיוכלו לייצר את החלבון החסר הדרוש למעגל הראייה.

בדיקות שבוצעו שבוע לאחר הטיפול בעיניים הראו שיפור בתפקוד הראייה. לדברי רופאי העיניים: "מצבה צפוי ללכת ולהשתפר עם הזמן ואנו צופים שראייתה תמשיך להשתפר ושהיא תצליח לבצע משימות יומיומיות באופן עצמאי יותר ".

כתבה שפורסמה ב"דוקטורס אונלי"

זריקות תוך עיניות לטיפול בניוון רשתית חשובות לשמירה על הראייה גם בזמן הקורונה

מחלות עיניים, בדגש על מחלות של הרשתית, הינן מחלות אשר דורשות מעקב וטיפול עקבי ורציף. המטרה שלנו היא לשמור על הראייה ולמנוע התדרדרות עד כדי עיוורון. לדוגמה, מחלת הניוון הרשתי המתקדם במרכז הראייה על רקע הגיל (נמ"ג), הפוגעת בחולים קשישים, היא מחלה אשר גורמת לירידה קשה בראייה ומקשה על ביצוע פעולות יומיומיות פשוטות בבית ומחוצה לו. גם מחלות ברשתית על רקע סוכרת, הפוגעות בין היתר בחולים צעירים יותר בגיל העבודה, יכולות לגרום להפרעה בראייה ובכך להשפיע על יכולת ההשתכרות, להביא לאובדן רישיון נהיגה ולגרום להוצאות כספיות למטופל ומשפחתו. חלק גדול מהטיפול בחולים אלו כולל הזרקות תוך עיניות.

גם בימי שגרה, אנו עדים לקשיים בהיענות של החולים לטיפול. בעת התפרצות הקורונה, נוסף לכך גם החשש הגדול מהידבקות ואכן, נצפתה ירידה משמעותית מאד בשיעורי ההגעה למרפאות העיניים בבתי החולים ובקהילה וכתוצאה מכך החלה קטיעה של רצף המעקב והטיפול.

בזמן המגפה, נעשה מאמץ מיוחד בבתי החולים לייצר עבור החולים סביבת טיפול בטוחה ככל האפשר.

אין ספק כי הקורונה העמידה אותנו בפני הצורך במציאת פתרונות חלופיים ויצירתיים עבור אותם חולים שחששו ואף סירבו להגיע לטיפול. מטרתנו הייתה ליצור תחושת ביטחון טובה יותר עבור החולים ולעודד אותם להמשיך ולהגיע וכך לשמור על רצף טיפולי. הפתרונות כללו, בין השאר, פתיחת מתחמים חלופיים לצורך בדיקות והזרקות מחוץ לכותלי בתי החולים והזרקות בבתי המטופלים עצמם.

וגם היום ב"שגרת הקורונה", לאחר ההתייצבות בממדי המגפה והחזרה המדורגת לפעילות, אנו ממשיכים לנקוט בכל אמצעי המיגון הנדרשים.

בימים אלה, וכהיערכות לכל תרחשי אפשרי, חשוב להעלות את המודעות של המטופלים לשמירה על רצף הטיפול במחלות עיניים בסביבה הבטוחה שיצרנו עבורם. רק כך נוכל לשמור על הראייה של המטופלים שלנו!

זריקות לטיפול בניוון מקולרי של מרכז הראייה – חשיבות רציפות הטיפול

ד"ר שולמית שוורץ, רופאת עיניים מומחית לניתוחים ומחלות רשתית ויושבת ראש חוג רשתית באיגוד רופאי העיניים, מתארחת באולפן ynet כדי לדבר על הרצף הטיפולי החשוב כל כך בעיקר במחלות עיניים. אנחנו מדברים בעיקר על מחלות שפוגעות במרכזי הראייה של החולים, כמו למשל מחלת הניוון המקולרי, שבדרך כלל סובלים ממנה אנשים מעל גיל 60, ושהטיפול הרציף מאוד מהותי ומשמעותי במחלה הזו".

מה קורה כשאין טיפול רציף? "במחלה ניווניות של מרכזי הראייה זה יכול להיות הרה אסון עד כדי ירידה בראייה ולפעמים עד כדי עיוורון. זו מחלה שזקוקה לטיפול והדחייה של הטיפול יותר משבוע-שבועיים לפעמים יכולה להיות קריטית".

ריפוי גנטי- טיפול חדשני לניוון רשתית על רקע תורשתי

בתוכנית "בוקר בריאות" משוחחים על ריפוי גנטי ופורץ דרך לטיפול במחלות תורשתיות ניווניות של הרשתית.

ד"ר שולמית שורץ בתוכנית "המהדורה" מסבירה על ניוון מרכז הראייה, סיבות, אבחון וטיפול מומלץ

כתבה בעיתון "הארץ"

טכנולוגיות מתקדמות ורפואה מותאמת אישית בניתוחי רשתית, אוגוסט 2024

טכנולוגיות מתקדמות ורפואה מותאמת אישית בניתוחי רשתית
טכנולוגיות מתקדמות ורפואה מותאמת אישית בניתוחי רשתית

כתבה בעיתון "הארץ"

גם השילייה יכולה להציל ראייה, אפריל 2024

גם השילייה יכולה להציל ראייה
גם השילייה יכולה להציל ראייה 2

ניוון מרכז הראייה עקב גיל (AMD), אבחון וטיפול מומלץ

כתבה מהניוזלטר של איכילוב

סובלים ממחלה ניוונית תורשתית של הרשתית? יש אור בקצה המנהרה

שתל רשתית מלאכותית
שתל רשתית מלאכותית

כתבה בעיתון "דה מרקר"

פיתוח חדשני של שתל רשתית מלאכותית המאפשר החזרה של ראייה תפקודית ומהווה פריצת דרך עולמית

ד"ר שולמית שורץ בתקשורת- מחלות ניווניות תורשתיות

כתבה בעיתון "הארץ"

ראיית קווים עקומים וטשטוש ראייה מרכזי הם בד"כ סימן ראשון למחלה המערבת את מרכז הראייה ומחייבים פנייה מוקדמת לרופא עיניים

ד"ר שולמית שורץ בתקשורת - ראיית קווים עקומים וטשטוש ראייה מרכזי

כתבה בדוקטורס אונלי

הכנס השנתי של חוג רופאי הרשתית הישראלי

ד"ר שורץ שולמית יו"ר חוג רשתית ומארגנת הכנס, מומחית במחלות וניתוחי רשתית ומנהלת מרפאת הרשתית הכרורגית במערך העיניים במרכז הרפואי תל אביב מספרת שהכנס חשף בפני הרופאים טכנולוגיות מתקדמות  שחלקן כבר הגיעו לארץ. מומחים מהארץ והעולם הציגו מכשירי צילום רחבי זוית להדמיה מיטבית של קרקעית העין ומכשירי צילום שאינם דורשים הזרקה של חומר ניגוד להערכה של מרכז הראיה ברשתית. כמו כן הוצגו תוצרים של חברות הזנק ישראליות בתחום הרשתית כדוגמאת מיכשור עזר והשתלת שבבים לאנשים עם ראיה ירודה, מצלמה ניתוחית חדישה ועוד.

לראשונה בישראל צפו משתתפי הכנס בניתוח בתלת מימד בשידור חי באמצעות משקפי תלת מימד. הניתוח שבוצע לתיקון הפרדות רשתית באמצעות טכנולוגית תלת מימד חדשנית שנערך במרכז הרפואי תל אביב ע"י פרופ ברק. הטכנולוגיה החדשה )S3 VISUALIZATION SYSTEM FOR VITRECTOMY(  מאפשרת לרופא לנתח ביתר נוחות מבלי להידרש לצפיה במיקרוסקופ. מסך התלת מימד נותן למנתח תמונה ברזולוציה טובה יותר המשפרת את תוצאות הניתוח. יתרון נוסף הוא האפשרות לחשוף גם את כל יתר הנוכחים בחדר הניתוח ומחוצה לו לראייה התלת מימדית של המנתח ובכך לשפר משמעותית את יכולת הלמידה מהצפייה בניתוח.

ד"ר שורץ מציינת שהכנס איפשר מבט אל העתיד הקרוב של רפואת הרשתית בדגש על איבחון, טיפול ומעקב טובים יותר לחולים שלנו.

כנס רופאי עיניים: חידושים בתחום הרשתית ע"י ד"ר שולמית שורץ

זהירות.. ביה"ח איכילוב משתף עם סיפור "מהשטח"..

גולש גלים שנפצע בעין

ד"ר שולמית שורץ -גולש גלים שנפצע בעין