מידע בנושא
מחלה ניוונית של מרכז הראיה תלוית גיל – נמ"ג
נמ"ג (Age Related Macular Degeneration – AMD) זוהי המחלה השכיחה והידועה ביותר בין המחלות הפוגעת במרכז הראיה. היא מופיעה באנשים מעל גיל 50 באוכלוסיה המערבית. מחלה זו הינה הסיבה העיקרית לאובדן ראיה בקרב אנשים מעל גיל 75 ואת סימניה ניתן לזהות בכ- 30% מהם.
היא פוגעת בחלק המרכזי של הרשתית (המקולה) שאחראי על חדות הראיה והקונטרסט ומתבטאית בשתי צורות עיקריות. "המחלה היבשה" המופיעה ב 90% מהמקרים ומתאפיינת ביצירת משקעים צהבהבים של "חומר פסולת" מתחת לרשתית (דרוזן) וכתוצאה מכך ניוון ומות של תאים בשכבות החיצוניות של הרשתית האחראים לראיה. במצב מתקדם יתרחש ניוון נרחב במקולה (אטרופיה) אשר יכול לגרום לאובדן ראיה קשה. "המחלה הרטובה" שבה צומחים כלי דם חדשים מתחת לרשתית הגורמים לדליפה של נוזל (בצקת), דימומים, שינויים במבנה של שכבות הרשתית ובהמשך יצירה של צלקת. 90% ממקרי העיוורון על רקע נמ"ג נגרמים מהשלב הרטוב.
המחלה מתבטאת לרוב בכתם מרכזי בראיה, עיוות בראיה (מטמורפופסיה) ושינוי בגודל של אוביקטים. המחלה אמנם אינה גורמת בהכרח לעיורון מוחלט אך בהחלט מגבילה את התפקוד בביצוע מטלות יומיומיות ובסיסיות כולל זיהוי פנים, התמצאות, עליה במדרגות וקריאה. חשוב לציין שהחולים אינם סובלים בד"כ מפגיעה בראיה ההקפית.